Persoonlijke effectiviteit: kiezen of verliezen!

Waar ligt de sleutel voor persoonlijke effectiviteit? Het is best lastig om telkens effectief om te gaan met invloeden en verwachtingen uit je (werk-)omgeving. Om je niet mee te laten nemen door de drukte, om je staande te houden in je drukke baan of leven. Maar hoe vaak gaan we daarbij niet letterlijk en figuurlijk over onze eigen grens heen?

Momenten dat je meent je te moeten verantwoorden aan je omgeving, je partner, familie, vrienden, collega’s of manager. Dat je de ander niet teleur wil stellen of juist bang bent voor de reactie van een ander en daarom maar ‘ja‘ zegt. Momenten waarop je denkt ‘zo werkt het nou eenmaal hier‘ of ‘het verandert toch niets als ik er iets van zeg‘ en je als gevolg je mond maar houdt. Momenten waarop je meent dat je alles zelf moet kunnen oplossen of dat je je niet op je kop wilt laten zitten en maar door buffelt. Ga je dan niet een grens over?
Gaat je handelen zo niet ten koste van jezelf? Verlies je jezelf op zo’n moment niet in (verwachtingen uit) je omgeving en zorg je dan eigenlijk wel goed voor jezelf?

Effectiviteit, JA. Maar ten koste van wie en waar ligt de grens?
Persoonlijke effectiviteit gaat in mijn ogen niet om het zo optimaal mogelijk kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het gevaar hierbij is namelijk dat je stapt in een keurslijf dat niet de jouwe is. Een keurslijf dat uiteindelijk altijd gaat wringen. Iets waar niemand bij gebaat is op de lange duur.
Nee, de sleutel voor duurzame persoonlijke effectiviteit ligt in het meer vanuit eigen kracht handelen. Op deze manier ga je tegelijk een ontwikkeling met jezelf aan, waardoor je jezelf telkens beter leert kennen en dichtbij jezelf kunt blijven – de weg van authenticiteit. Het maakt dat je je niet meer hoeft laten meeslepen door een issue of door het probleem van een ander. Dat je je minder laat beïnvloeden door druk uit je omgeving. Dat je vaker de overhand in je eigen leven gaat nemen.

Het is een absolute overweging waard om jezelf vaker af te vragen “waar leg ik de grens?” en “gaat die ten koste van mezelf?” Als het antwoord je niet bevalt,aan jou de keuze te zorgen voor een ander antwoord. Zie ook mijn blog Grenzen Stellen!

Op naar meer persoonlijke effectiviteit zonder jezelf te verliezen. En wil je een keer sparren, voel je dan vrij contact op te nemen met me.
Hartelijks Yael, spiegel-en sparringpartner voor authenticiteit en auteur van inspiratieboek Wie ik zijn.

This entry was posted in 2012, grenzen stellen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply